Hızlıçeviri Logo
Bloga geri dön
Büyüme

Global Projelerde Başarının Anahtarları

April 28, 2023
Global projeler nelerle karşılaşacağınızı bilmiyorsanız sizi oldukça zora sokabilir.
Makaleyi beğendiniz mi? Paylaşım yapın.

Global projeler, ister küçük ister büyük çaplı olsun hazırlıklı değilseniz ve nelerle karşılaşacağınızı bilmiyorsanız sizi oldukça zora sokabilir. Hatta zaman zaman kendinizi kocaman bir okyanusun ortasında kaybolmuş küçük bir tekne gibi hissedebilirsiniz.

Siz de kaybolmuş hissetmek istemiyorsanız gelin, sizin için derlediğimiz ipuçlarına hep birlikte göz atalım.

Global projelerinizi ilk adımdan itibaren planlarsanız daha iyi sonuçlara ulaşırsınız.

Bu bağlamda, küresel müşteri deneyimini de ürününüzü uluslararası piyasalara taşıdığınız andan itibaren sürece dahil etmelisiniz. Bunu başarabilmek için önceden planlama yaparak teknolojik çözümlerinizi yerelleştirmeye hazır hale getirmelisiniz. Ayrıca farklı dilleri göz önünde bulundurarak içerik oluşturabilir ve global projelere daha adım atmadan ekibinizi bu konuda düşünmeye sevk edebilirsiniz.

Altyapınızı ve içeriğinizi yerelleştirmeye hazır hale getirmek size yalnızca zaman kazandırmakla kalmaz, global projelerinizde başarıyı yakalamanızı da kolaylaştırır.

Global projeler belirli bir bölgeye yönelik olduğundan gereksinimleri ve koşulları da farklı olacaktır.

Global projelerde “her şey için tek bir çözüm” gibi bir yaklaşım söz konusu değildir. Her proje, hedef bölgenin ihtiyaçlarına ve koşullarına göre uyarlanmalıdır.

Hedeflediğiniz pazarı araştırıp dil, kültür ve teknoloji bakımından belirli gereksinimlerin farkına varmanız yararlı olacaktır. Sonrasında bu bilgileri kullanarak şirketinizin materyallerini ihtiyaçlara ve beklentilere göre kişiselleştirebilirsiniz.

Global projelerde ekip çalışması önemlidir.

Peki bu süreçte kimler yer alacak? “Tabii ki çevirmenler” dediğinizi duyar gibiyiz. Tahmininiz doğru olsa da yerelleştirme sürecinde çevirmenler dışında birçok farklı paydaş görev alır. Bu nedenle departmanlar arası işbirliği kurmak oldukça önemlidir. Yani proje yöneticileri, yazılım geliştiricileri, pazarlama uzmanları, tasarımcılar ve kalite kontrol uzmanlarının mükemmel bir uyum içinde çalışması gerekir.

Yerelleştirme projenize başlamadan önce herkesin fikrini alarak ortak bir noktada buluşmaya çalışın. Yürüttüğünüz projeyle başarılara imza atmak istiyorsanız bu şekilde açık bir iletişim kurabilmeniz oldukça önemlidir.

Proje araçlarınız ve birlikte çalıştınız sağlayıcılar, projenizin başarıya ulaşmasını sağlarken başarınızı baltalayabilir de.

Dolayısıyla, küresel faaliyetlerinizi doğru araçlar ve sağlayıcılarla desteklemelisiniz. Yerelleştirme ve çeviri gerektiren kapsamlı bir proje yürütmeyi planlıyorsanız bir çeviri yönetim sistemine (TMS) yatırım yapmayı düşünebilirsiniz.

Geleneksel yollarla bir projeyi yönetmek, özellikle de birden fazla dilde, zamanınızın büyük bir kısmını alabilir. Doğru çeviri platformları ve dil hizmetleri sağlayıcıları ile işin büyük bir bölümünü otomatikleştirebilir ve verimli bir iş akışı oluşturabilirsiniz.

Yerelleştirmenin kalitesi çevirmenlere olduğu kadar size de bağlıdır.

Yerelleştirme sürecinde dil uzmanları işlerini en iyi şekilde yapmaya çalışırlar. Ancak iş onlarda bitmez. Kaliteli bir sonuç almak istiyorsanız sizin de onlara doğru talimatlar vermeniz gerekir.

Yerelleştirmeye başlamadan önce ayrıntılı bir proje özeti, marka stil kılavuzu ve terimler sözlüğü hazırlayarak ekibinizi başarıya ulaştırmak sizin elinizde. Hayal kırıklığına uğramamak için bu önemli adımı atlamamalısınız.

Hedeflerinizi daha iyi belirlemek için temel performans göstergelerinden yararlanın.

Yerelleştirme projenizin nasıl gittiğini kestirmekte zorlanabilirsiniz. Bunun için projenize ait temel performans göstergeleri oluşturun. Böylece neyin işe yarayıp yaramadığını daha net bir şekilde görebilirsiniz. Peki bu göstergeleri neye dayanarak oluşturmak gerekir? Tabii ki web siteniz, online deneyimleriniz, büyüme süreciniz ve müşteri deneyiminizi dikkate alarak.

Paydaşlarınızdan erken geri bildirim almaya çalışın.

Pazarlama ve satış ekipleri, kültür danışmanları, üst düzey yöneticiler ve müşteriler gibi paydaşlar yerelleştirme projeniz hakkında kritik geri bildirimlerde bulunabilirler. Karşılaşabileceğiniz riskleri azaltarak emeklerinizin boşa gitmediğinden emin olmak için bu geri bildirimleri bir an önce almanız çok önemlidir.

Ayrıca, geri bildirim döngülerini iş akışlarınıza erkenden dahil ederseniz ileride iş işten geçmeden sorunların üstesinden gelebilirsiniz.

Büyük projeleri aceleye getirmek ters etki yaratabilir.

Hız mı kalite mi? “Ne kadar hızlı o kadar iyi” diye düşünüyor olabilirsiniz fakat bir şeyin hızlı olması her zaman kaliteli olacağı anlamına gelmez. Acele ederek projeyi bir an önce tamamlamak isteyebilirsiniz. Bu durumda tutarsızlıkları ve çıkabilecek pürüzleri de göze almanız gerekir. Bu yüzden, önceden plan yapın ve ekibinizin işlerini aceleye getirmeyin.

Global projeleri sürekli test etmek ve güncellemek gerekir.

Global projeler hiçbir zaman tamamen bitmez. İşin büyük bir kısmını tamamladığınızda bunun aslında sadece bir başlangıç olduğunu anlarsınız. Ülke içinde gerçekleştirdiğiniz testleri temel alarak ilgili değişiklikleri ve güncellemeleri yapmalısınız. Müşterilerle olan yeni temas noktalarının kapsama dahil edildiğinden emin olarak ve müşteri geri bildirimlerine göre yeni güncellemeler hazırlayarak süreci daha etkili yönetebilirsiniz. Kaynaklarınızı da buna göre belirlemeniz gerekir. Böylelikle projeniz müşterilerle buluştuktan sonra da karşılaşabileceğiniz zorlukların üstesinden gelebilirsiniz.

Unutmayın ki global projeler ürün ve hizmetlerinizi uluslararası piyasaya taşıyabilmeniz için büyük önem arz eder. Ekibinizi yalnız bırakmadan her adımda destekleyebilmeniz için de global projelerin gereksinimlerini iyi kavramanız gerekir.

Hala yerelleştirme projenizi nasıl yürüteceğiniz konusunda endişeleriniz mi var? O zaman Hızlıçeviri ile kişiselleştirilmiş bir danışmanlık hizmeti almanın tam zamanı!

Makaleyi beğendiniz mi? Paylaşım yapın.
Subscription icon

Yerelleştirme Rehberiniz

Yerelleştirme ve Büyüme Tavsiyelerimizle Gelirinizi Artırın