Hızlıçeviri Logo
Bloga geri dön
Sektörler

Yaratıcı Uyarlama Nedir ve Satışlarınızı Nasıl Artırır?

April 05, 2023
Yaratıcı uyarlama nedir?
Makaleyi beğendiniz mi? Paylaşım yapın.

Muhtemelen "yaratıcı uyarlama/transcreation" kavramını duymuşsunuzdur fakat ne anlama geldiğini tam olarak bilmiyorsunuzdur. Yaratıcı uyarlama, başlıklar, CTA butonları, sloganlar, sosyal medya gönderileri ve ürün adları gibi yaratıcı olmayı gerektiren içeriklerin yeni bir pazara veya kültüre uyarlanması sürecidir. Çeviriden farklı olarak yaratıcı uyarlamanın amacı, ana içerik hedef kitleyi nasıl harekete geçiriyor ve belirli duygular uyandırıyorsa çevrilen içeriğin de aynısını yapabilmesidir. İstenen sonucun elde edilmesi için kültür, gelenek ve değerler gibi pek çok hedef pazara ait unsurun iyi anlaşılması gerekir.

Birçok şirket benzer ürün ve hizmetleri satışa sunuyor. Hızla dijitalleşen dünyada sizi diğer markalardan ayıracak şey etkileşimi artırmanızı, satışlara ivme kazandırmanızı ve marka bilinirliğini artırmanızı sağlayacak yaratıcı bir şekilde uyarlanmış içeriklerdir. Peki yaratıcı uyarlama tüm bunları nasıl yapar? Daha yakından bakalım.

1. Yaratıcı Uyarlama Yeni Pazarlara Ulaşmanızı Sağlar

Eğer işinizi globale açmak istiyorsanız yaratıcı uyarlama kullanışlı bir araçtır. Bunun için mesajınızı, sanki mesaj aslen hedef kitle için oluşturulmuş gibi hedef dilinize uyarlanmalıdır. İyi bir yaratıcı uyarlama hizmeti veren şirketler yanlış anlaşılmaların veya kültürel gafları önüne geçme ve daha sağlam bir müşteri etkileşimi elde etmek konusunda size yol gösterebilir.

Başarılı bir yaratıcı uyarlama projesine örnek olarak Coca-Cola'nın Japonya'da "Fanta" ürününü piyasaya sürmesi verilebilir. Lansmandan önce şirket Japon kültürünü ve tüketiciler arasında popüler olabilecek potansiyel tatları kapsamlı bir şekilde araştırdı. Sonuç olarak, Fanta Japonya'da büyük bir başarı elde etti ve Coca-Cola'nın satışlarını dahi geride bıraktı. Ürün adının ve pazarlama kampanyalarının etkili bir şekilde uyarlanmasıyla Coca-Cola istediği satış sonucunu elde etmiş oldu.

2. Yaratıcı Uyarlama Satışları Artırmanıza Yardımcı Olur

Çoğunlukla yeni pazarlara ulaşabilmek yeterli olmaz. Aynı zamanda hedef kitlenizle bağ kurabilmeniz ve onları ürününüzü veya hizmetinizi satın almaya ikna edebilmeniz de gerekir. Bu uyarlama hizmetini veren güvenilir çeviri şirketleri içeriğinizi yeni bir pazara uyarlamanıza yardımcı olmakla kalmayacak, aynı zamanda mesajınızın ikna edici ve satış odaklı olmasını da sağlayacaktır.

2006 yılında İrlandalı süt ürünleri şirketi Glanbia İspanya pazarına girmeye karar verdi. Kısa süre içinde orijinal marka ve pazarlama materyallerinin İspanya'da etkili olamayacağını anladılar. Yaratıcı uyarlama hizmeti veren bir firma ile çalıştıktan sonra İspanya pazarı için yeni bir marka kimliği ve pazarlama kampanyası oluşturdular. Uygulanan bu strateji başarılı oldu ve Glanbia İspanya'daki satışlarını %25 oranında artırdı.

3. Yaratıcı Uyarlama Markanızın Globalde Varlık Göstermesini Sağlar

Günümüzün rekabetçi dünyasında başarılı olmak isteyen her işletme güçlü bir marka imajı sunmalıdır. Fakat marka kimliği güçlü kılan unsurların ne olduğu kültürden kültüre değişebilir, hatta birinde güçlü olmayı niteleyen şey diğerinde güçsüzlüğü simgeleyebilir. Bu bağlamda, yaratıcı uyarlama mesajınızın tüm pazarlarda tutarlı olmasını sağlar ve potansiyel müşterilerinize güven ve saygınlık tesis eder. Bunların sonucunda oluşturduğunuz güçlü marka imajı satışlarınızın artmasını sağlar. Farklı ülkelerden müşterilerin işletmenizi ciddiye almasını istiyorsanız, onlara kendi dillerinde içerik sunmalısınız. Müşteriler, güvenilir olduğuna inanmadıkları ürün veya hizmetleri ne kadar güzel görünürlerse görünsün olsun satın almayacaktır.

Marka kimliğini pazara göre uyarlayan bir marka örneği olarak Starbucks'ı ele alabiliriz. Japon pazarına giren Starbucks satışlarını artırabilmek için logosunu ve pazarlama materyallerini kültüre göre uyarlaması gerektiğini fark etti. Starbucks logosundaki denizkızı Japonya'da popüler olmayan bir kavramdı. Sonuç olarak şirket, Japon pazarına özel ve daha geleneksel tasarımlı bir logo oluşturdu. Uyarlanan logo başarılı oldu ve Starbucks Japonya'daki satışlarını %50 oranında artırdı.

4. Yaratıcı Uyarlama Web Sitenize Daha Fazla Trafik Çekmenizi Sağlar

Web sitenizin farklı kültürlere uyarlanması, işletmelerin global web trafiğini artırmasına olanak tanır. Yabancı bir kitleye hitap etmek, web sitenizin arama motorlarındaki sıralamasını iyileştirmek ve gelen trafiği artırmak için doğru, yerel terminoloji kullanmalı ve yerel anahtar kelimeleri hedeflemelisiniz. Arama motorları, sitenizin farklı ülkelerdeki kullanıcılarla ilişkilendirmeye başlayacak ve bu da sıralamalarınızın yükselmesine neden olacaktır. Ne kadar üst sıralarda yer alırsanız, işinizle ilgili anahtar kelimeleri aradıklarında sitenizi o kadar fazla kişi görecektir. Bu artan görünürlük, daha fazla tıklamaya ve nihayetinde daha fazla satışa yol açacaktır.

American Express şirketi 2010 yılında İspanya pazarına girmeye karar verdi. Bunu yapmak için, İspanya'ya özel yeni bir web sitesi oluşturmak üzere yaratıcı uyarlama hizmeti veren bir çeviri firmasıyla çalışmaya başladılar. Web sitesi, çeviri firmasının yerel anahtar kelimeleri ve terimleri dikkatli bir şekilde kullanmasının da yardımıyla hedeflerine ulaştı. Sonuç olarak, Amex web trafiğini %50 oranında artırdı.

Sonuç:

Yaratıcı uyarlamanın müşteri hizmetlerini, bağlılığı ve satışları olumlu yönde etkilediği aşikar. Yaratıcı uyarlama hizmeti, işletmelerin yeni pazarlara ulaşmasına ve hedef kitleleriyle bağ kurmasına yardımcı olarak gelirlerini artırmada kritik bir rol oynayabilir. Satışlarınızı artırmanın bir yolunu arıyorsanız kaliteli bir yaratıcı uyarlama hizmetine yatırım yapmayı göz önünde bulundurabilirsiniz.

Makaleyi beğendiniz mi? Paylaşım yapın.
Subscription icon

Yerelleştirme Rehberiniz

Yerelleştirme ve Büyüme Tavsiyelerimizle Gelirinizi Artırın