Hızlıçeviri Logo
Bloga geri dön
Hizmetler

Yaratıcı Uyarlama Nedir?

April 26, 2023
Bazı durumlarda ihtiyacınız olan çeviri değil, yaratıcı uyarlamadır. Peki buna nasıl karar verirsiniz? 6 farkı sizin için derledik.
Makaleyi beğendiniz mi? Paylaşım yapın.

Bazı durumlarda ihtiyacınız olan çeviri değil yaratıcı uyarlamadır. Peki buna nasıl karar verirsiniz? İki hizmet oldukça yaygın olsa da aralarında bazı farklar var. İlk önce yaratıcı uyarlamanın tanımına bakalım.

Yaratıcı Uyarlama Nedir?

Yaratıcı uyarlama, içeriğinizin tonunu, amacını ve stilini koruyarak onu bir dilden başka bir dile uyarlamaktır. Çeviride yaratıcılık gösterilse dahi genellikle orijinal içeriğinizin bir kısmı aynı kalır, sadece bazı fikirler farklı bir şekilde aktarılır. Yaratıcı uyarlamada ise içeriğiniz çoğu zaman başka bir kültüre hitap edecek şekilde yeniden inşa edilir.

Çeviriden Farkı Nedir?

Çeviri, bir dildeki kelimelerin yerine başka bir dilde ona karşılık gelen kelimeler koymaktır. Yaratıcı uyarlama, çevirmenlerin kendi yaratıcılıklarını ve kültürel birikimlerini içeriğe yansıtarak yerel kitleye hitap etmelerine olanak sağlar.

Çeviri ile yaratıcı uyarlama arasındaki farkı tam olarak anlatamadıysak, gelin ikisi arasındaki altı farka birlikte göz atalım.

Yaratıcı uyarlama uzmanları aynı zamanda yazardır.

Genellikle, yaratıcı çeviri hizmeti veren kişilerin mesleği çevirmenlik değil metin yazarlığıdır. Bazı kişiler hem çevirmen hem de metin yazarı olabilir ama çoğunlukla bu ikisi farklı hizmetlerdir. Bu yüzden, bu hizmetleri veren insanlar her zaman aynı mesleki kuruluşların ve çevrenin parçası değillerdir.

Yaratıcı uyarlama için yaratıcı talimatlar gerekir

Çeviri, kaynak metne bağlıdır. Çevirinin aksine, bu yöntemi kullanmak istiyorsanız, yaratıcılık gerektiren projelerde olduğu gibi projeye dair elinizde daha fazla referans bulunması ve bunlardan yararlanarak metne farklı bir soluk katmanız gerekir.

Bu durumda yaratıcı uyarlamayı yapacak olan yazara sadece bir metin sunmak yetmez, aklınızdaki yaratıcı konsepti ve insanlarda uyandırmak istediğiniz tepkiyi ona net bir şekilde ifade edebilmelisiniz.

Yaratıcı uyarlama maliyetli olabilir

Çeviri ücreti genellikle kelime bazlı hesaplanırken yaratıcı uyarlama ücreti saat bazlı veya proje bazlı hesaplanır. Yaratıcı uyarlamada amaç sadece kaynak dildeki kelimelere eşdeğer kelimeler bulmak değildir. Bu yüzden, kelime bazlı ücretlendirme, yaratıcı uyarlama hizmeti veren kişinin markanızın iletmek istediği mesajı yeniden üretmek adına yaptığı bütün işleri doğru bir şekilde yansıtmaz. Çünkü yaratıcı uyarlama, metin yazarlığı, grafik tasarım veya video içerik üretimi gibi yaratıcılık gerektiren bir hizmettir.

Yaratıcı uyarlama yapıldıktan sonra yeni bir mesaj ortaya çıkar

Genellikle, belirli bir hedef kesim veya kitle göz önünde bulundurularak yazılmış bir mesaj farklı bir gruba hitap etmeyecektir. Bu teknikte ise yerelleştirilmiş, hedef odaklı yeni bir mesaj üretirsiniz. Çeviri yaptığınızda ise elde ettiğiniz sonuç, farklı bir dilde farklı kelimelerle aynı mesajı vermesi olacaktır.

İyi bir çevirmen, web sitesi veya uygulama içeriğini kaynağa bağlı kalarak ama kelimesi kelimesine olmayacak şekilde çevirir. Ancak, içeriğiniz için sadece çeviri yapılırsa verilmek istenen mesajın etkisi kaybolabilir.

Amacı yaratıcı, pazarlama odaklı bir metin üretmektir

Çeviri, bilgilendirici metinler için yeterli olsa da pazarlama metinleri okuyucuyu harekete geçirme amaçlı yazıldığı için yaratıcı uyarlama böyle bir durumda daha uygundur.

Beş duyuya hitap edecek tavsiyelerde de bulunur

Bu hizmeti veren kişiler, ürünün yerel pazarda kabul görmesi ve yankı uyandırması için sıklıkla ürünlerin ya da kampanyaların beş duyuya ne kadar hitap ettiği ve yaratacağı etkiler hakkında müşterilere tavsiyelerde bulunur.

Yaratıcı uyarlama, markanızın sesini ve mesajını tamamen farklı bir dile taşıyan yeni içerikler üretmenizi sağlar. Böylelikle, çevirinin ötesine geçer ve içeriği, belli bir kültüre özel olarak yeniden üretir.

Makaleyi beğendiniz mi? Paylaşım yapın.
Subscription icon

Yerelleştirme Rehberiniz

Yerelleştirme ve Büyüme Tavsiyelerimizle Gelirinizi Artırın