Hızlıçeviri Logo
Bloga geri dön
Çeviri

5 Soruyla Segmentin Çeviri Sürecindeki Rolü

April 05, 2023
Çeviri Sürecinde Segmentin Rolü
Makaleyi beğendiniz mi? Paylaşım yapın.

Çeviri firmalarının yeni teknolojilerden daha sık faydalanmasıyla beraber kullanılan teknolojilerin nasıl faydalı olacağını öğrenmek hem çevirmenler hem de müşteriler için büyük önem taşıyor.

Bu yazımızda Bilgisayar Destekli Çeviri (CAT) araçlarında uygulanan dosyaları segmentlere ayırma sistemini örneklerle açıklayacak ve bu çeviri teknolojisinden en iyi şekilde yararlanmaya yönelik öneriler sunacağız. 

Segmentlere Ayırma Sistemi Nedir?

Çeviride segmentlere ayırmayı anlamak için öncelikle segment kelimesiyle ne kastettiğimizi anlatmamız gerek. Segment, bağımsız olarak çevrildiğinde anlam ifade edebilen metin birimleri veya bölümleridir. Bir cümle, paragraf ve hatta tek bir kelime segment olarak nitelendirilebilir.

Segmentlerin birbirinden farklı uzunluklarda olabileceğini unutmayın. Bir içeriğin segment olarak sayılabilmesi için o içeriğin tek başına kullanıldığında tutarlı bir anlam ifade etmesi gerekir. Aşağıdaki örnekteki cümle bir segmenttir.

Hızlıçeviri 2013 yılından beri çeviri hizmeti sunmaktadır. Bu cümle bir segment örneğidir.

Segmentler nasıl ayrılır?

Çeviri sürecinde CAT araçları kullanıldığı için çevrilecek içeriği segmentlere ayırmak önemlidir. CAT (Bilgisayar Destekli Çeviri) araçları sunduğu çeşitli özellikler sayesinde çeviri sürecini kolaylaştırır ve hızlandırır. CAT araçları metinleri otomatik olarak segmentlere ayırır ve çevirmenin orijinal segment ile çeviri segmentini yan yana görüntülemesini sağlar. Bu araçlar çevirmenler için çeviri sürecini verimli hale getirerek kullanımı kolay bir arayüzde çevirileri düzenlemelerine, yönetmelerine ve saklamalarına olanak tanır.

Çeviri sürecinde segmentlere ayırma neden kullanışlıdır?

Doğru bir çeviri sunmak için çevirmenlerin kaynak metnin bağlamını anlaması ve orijinal anlamı koruyarak hedef dile çevirileri tamamlaması gerekir. CAT araçları ve bunların segmentlere ayırma sistemleri sayesinde çeviri süreçleri daha verimli bir şekilde ele alınmaktadır. CAT araçlarının ve segmentlere ayırmanın faydalı olmasının sebebi şunlardır:

·        Çevirmenlerin kaynak metindeki anahtar ifadeleri ve kavramları hızlı bir şekilde belirleyip bunlara odaklanmalarını ve hedef dile doğru bir şekilde çeviri yapmalarını sağlar. 

·        Çevirmenlerin çevirinin önemli noktalarını ve temel kısımlarını yakalamalarına yardımcı olur.

·        Çevirmenlerin ilgili tüm bilgilere erişebilmelerini sağlar ve hatalı çeviri olasılığını azaltır.

·        Çevirinin diğer iki kritik teknolojisi olan Makine Çevirisi ve Çeviri Belleğinin kullanılmasına olanak sağlar.

Makine Çevirisi ve Çeviri Belleği Segmentler ile Nasıl Çalışır?

Önce tanımlarla başlayalım. Makine çevirisi, yapay zekanın otomatik olarak gerçekleştirdiği çeviri türüdür. Çeviri belleği ise kaynak ve hedef çeviri birimlerini ileride danışılmak ve kullanılmak üzere kaydeden bir veritabanıdır. Çeviriyi segmentlerle yönetmek bu iki önemli teknolojinin kullanımını da destekleyerek daha kolay ve daha verimli bir çeviri süreci yürütülmesini sağlar.

Peki, Makine Çeviri ve Çeviri Belleği nasıl çalışır? Makine çevirisinde, çevirmenlerin makine çevirisi çıktısını düzenlemesiyle beraber yapay zeka öğrenmeye ve kendini geliştirmeye devam eder. Çok hızlı çeviri sağladığı için birçok durumda çok kullanışlı bir kaynaktır. Fakat henüz çevirmenlerin muhakeme yetisine erişemediği için zaman zaman düşük kaliteli ve yanlış çeviriler sunar. Google, Yandex ve DeepL gibi yaygın olarak kullanılan birkaç makine çevirisi motoru zaman içinde önemli ölçüde gelişti ve başarılı sonuçlar elde etmeye başladı.

Bu tür çeviriler makineler tarafından yapıldığından dolayı segmentlere ayırma, çeviri motorlarının metinlerdeki birimleri tespit edebilmesine ve daha doğru çeviri yapmasına olanak tanır. Birden fazla yapay zeka çıktısı değerlendirilerek en doğru ve uygun sonuç seçildiğinde Makine Çeviri kullanmak verimli hale gelir. Aşağıdaki örnek, Hızlıçeviri'nin makine çevirisi projelerini nasıl yönettiğini göstermektedir: 

Farklı AI teknolojileri ile yüksek kalite çeviri

Hızlıçeviri, en iyi makine çevirisi motorunu otomatik olarak tespit eden ve uygulamaya koyan akıllı bir sistem kullanır. Bu süreçte yüksek kaliteli ve tutarlı bir çeviri sonucunun elde edilmesi adına en iyi Makine Çevirisi çıktısı seçilir, sonrasında profesyonel bir çevirmen çıktıyı kontrol eder ve düzenler.

Düzenlenen çeviriler kaynak ve hedef segmentler olarak birlikte bir veritabanında, yani çeviri belleğinde tutulur. Yeni çeviri metinleri, daha önceden çevrilmiş olan segmentlerle karşılaştırılır ve metin daha önceden çevrilmişse bu metinlerin tekrardan çevrilmesi gerekmez. Böylelikle kaliteden ödün vermeden çeviri maliyetlerini azaltır ve dosyalarınız daha hızlı teslim edilir.

Çeviri projelerinde çeviri belleği teknolojisini ve segment sistemini nasıl kullandığımıza dair örneği aşağıda görebilirsiniz:

Çeviri Belleğinin sunduğu fiyat avantajı

Bu senaryoda 2 ve 3 numaralı segmentler, 1 numaralı segment ile %75 ve %86 oranında benzeşmektedir, bu benzerlik yüzdesi çevirinin ücretlendirmesini olumlu yönde etkiler. Segment sistemi olmadan, çeviri belleği teknolojisini başarıyla uygulamak mümkün olmazdı.

Tüm bu bilgiler bize ne anlatıyor?

Her şey göz önünde bulundurulduğunda, segmentlerin çevirideki rolü, çevirilerin kalitesi, uygun fiyatta sunulması ve hızlı teslimatı açısından kritik öneme sahip. Segmentler, çevirmenlere doğru bir çeviri sunmaları için ihtiyaç duydukları bağlamı sağlar. Bu durumda çeviri araçlarının hayati rolü yadsınamaz.

Segmentler üzerinden çalışmak hatalı çevirileri azaltmaya ve çevirilerin orijinal metindeki anlama sadık kalmasını sağlamaya yardımcı olur. Tüm faydaları değerlendirdiğimizde segment sistemi, nitelikli çeviriler elde etmek için çeviri araç ve süreçlerinin ayrılmaz bir parçasıdır. Son teknolojileri tüm süreçlerine entegre etmiş olan Hızlıçeviri ile çeviri ihtiyaçlarınız için çalışabilirsiniz.

 

Makaleyi beğendiniz mi? Paylaşım yapın.
Subscription icon

Yerelleştirme Rehberiniz

Yerelleştirme ve Büyüme Tavsiyelerimizle Gelirinizi Artırın